CZARNOGÓRA - RAFAILOVICI

czarnog__ra.jpg

Wczasy z dojazdem autokarem lub własnym.

 

 

 

zobacz Czarnogórę   


CZARNOGÓRA

Jest jednym z najmniejszych krajów Europy. Położona na południu Półwyspu Bałkańskiego dumnie zwana Perłą Adriatyku, szczyci się swoim niewiarygodnym zróżnicowaniem. Czarnogóra zachwyca błękitnymi wodami Adriatyku i wysokimi górami schodzącymi wprost do morza. Przeważają tu plaże piaszczyste, ale można również spotkać plaże kamieniste. Wzdłuż wybrzeża Czarnogóry (294 km), na długości 75 kilometrów ciągną się przepiękne plaże i urocze zatoki. Zobaczymy tu też jedyny naturalny fiord na południu Europy, niezwykłą Zatokę Kotorską, otoczoną wysokimi górami. Po jej zachodniej stronie znajduje się półwysep Luštica z lagunami i tajemniczymi jaskiniami. Na całym wybrzeżu panują idealne warunki do pływania, żeglowania, nurkowania i do uprawiania innych sportów wodnych. Na samym południu Czarnogóry możemy podziwiać basztę piratów w Ulcinj. Największą atrakcją znajdującą się w odległości 4 km od centrum miasta jest szeroka, piaszczysta plaża, ciągnąca się na przestrzeni 13 kilometrów. W Czarnogórze każdy zakątek kryje tajemnice minionych wieków – ślady panowania Turków, Wenecjan, Hiszpanów. Twierdze, średniowieczne lochy i monastery wabią tajemnicą wnętrz, a restauracje kuszą daniami bałkańskiej kuchni. Czarnogóra to prawdziwy wakacyjny raj! W każdym zakątku znajdziecie tutaj cuda nie tylko flory i fauny, ale również fenomenalne owoce ludzkiej myśli. Czarnogóra – to niezapomniane połączenie kontrastów, widoki zapierające dech, czar tajemnicy i ponadczasowości. Czarnogóra to wciąż „nieodkryte piękno”, nieskomercjalizowany i gościnny zakątek, który czeka właśnie na Was!
 

Rafailovici

Rafailovici to malownicza miejscowość położona przy jednej z najładniejszych plaż naturalnych w Europie. Połączone z Budvą nadmorską promenadą pozwalająca na niesamowite spacery wzdłuż wybrzeża. Rafailovici jest też świetną bazą wypadową na wycieczki po całej Czarnogórze, która daje wiele możliwości dla spragnionych widoków i przygód. Można popłynąć wodną taksówką na najpiękniejszą plażę w okolicy tj. Królewską Plażę (Kraljiina Plaža), czy też w krótkim czasie dostać się do Jeziora Szkoderskiego.

KUCHNIA

Posiłek w Czarnogórze, podobnie jak w innych krajach południowej Europy, jest nie tylko kwestią zaspokojenia głodu, ale przede wszystkim okazją do spędzenia czasu i rozmowy z rodziną oraz przyjaciółmi. Dlatego celebracja posiłku czasami może trwać naprawdę długo. Wśród potraw tradycyjnych odnajdziemy zarówno te przygotowywane na bazie owoców morza, jak i różnego rodzaju mięsa, przyrządzanego głównie na grillu. Nie powinno nikogo dziwić podczas podróży do Czarnogóry, że potrawy tam serwowane znajdziemy niemalże na terenie wszystkich krajów bałkańskich. Stąd też dania, które wydawały nam się typowe dla kuchni Czarnogóry, bez większych problemów dostaniemy w Serbii, Bośni czy w Chorwacji. Poszczególne regiony Czarnogóry mają swoje charakterystyczne potrawy. Na północy, gdzie tereny są głównie górzyste, jada się dużo jagnięciny i kajmaku. W okolicach masywu Lovcen góruje mięso – kiełbaski, wędzona szynka czy wędzona baranina. Z kolei Jezioro Szkoderskie obfituje w karpie, pstrągi czy węgorze, które przyrządzane są na wiele sposobów. Natomiast nad Adriatykiem główne pozycje w menu zajmują potrawy rybne, owoce morza i sałatki.  Na czarnogórskim stole nie może zabraknąć owoców morza, takich jak kalmarów, kałamarnic czy ośmiornicy. Istnieją różne sposoby przyrządzania ryb. Rybę można piec na ruszcie z dodatkiem aromatycznych przypraw, głównie rozmarynu. Często do ryb dodaje się sosy, najbardziej popularny to ten zrobiony na bazie pietruszki, soku z cytryny i czosnku. Powszechna jest również ryba gotowana z oliwą z oliwek, octem i przyprawami. Często dodatkiem do gotowanej ryby są ziemniaki. W Czarnogórze popularna jest słodka, czarna kawa. Pita o każdej porze dnia, przyrządzana po „turecku” tzn. parzona w tygielku. Obok kawy, szczególnie na północy kraju, bardzo popularnym napojem jest herbata z ziół i kwiatów górskich. Wielbicielom napojów alkoholowych na pewno zasmakuje rakija – mocna wódka w różnych smakach: śliwkowym, morelowym, winogronowym czy z orzechów włoskich. Z win czarnogórskich najbardziej znanym jest Vranac – czerwone wino wytrawne.
 

KLIMAT

W Czarnogórze istnieją trzy strefy klimatyczne: strefa przybrzeżna, strefa kontynentalna i strefa górska, charakteryzujące się odmiennymi temperaturami oraz ilością opadów. Pas nadmorski cechuje klimat śródziemnomorski, z długimi suchymi latami oraz krótkimi łagodnymi zimami. Średnie temperatury w lipcu (najcieplejszym miesiącu) wynoszą 28°C (ale często zdarzają się upały z temperaturami przekraczającymi 35°C). Liczba godzin słonecznych w ciągu roku wynosi ponad 2500 godzin, co daje około 10 godzin słońca dziennie w porze letniej. Średnia temperatura zimą wynosi 9°C i rzadko spada poniżej zera. Wiosna charakteryzuje się słoneczną pogodą i umiarkowanymi temperaturami, a jesień – dużą sumą opadów. Centralna część kraju charakteryzuje się cieplejszymi niż na wybrzeżu latami oraz ostrzejszymi zimami. Średnie temperatury w Podgoricy wynoszą 5°C dla stycznia i 28.5˚C dla lipca. Maksymalne temperatury latem osiągają nawet ponad 40°C, a minimalne zimą dochodzą do -10°C.

Do Czarnogóry najlepiej wybrać się w terminie od początku maja do końca października. W tych miesiącach jest stosunkowo ciepło (średnio powyżej 20°C), występuje mało opadów oraz dużo dni słonecznych. Osoby lubiące upały powinny wybrać czerwiec, lipiec, sierpień lub pierwszą połowę września, gdyż w tych miesiącach temperatura często przekracza 30°C.

CENY W CZARNOGÓRZE

W restauracjach ceny posiłków wahają się w zależności od wielkości posiłków i standardu lokalu, ale również od regionu kraju. Nad Adriatykiem, w okolicach Zatoki Kotorskiej (Boka Kotorska) i miasta Budva, ceny są znacznie większe niż w rejonie miast Sutomore i Ulcinj. Za posiłek w niedrogiej knajpce zapłacimy około 20 zł, podczas gdy cena za 3 – daniowy obiad, w średniej klasy restauracji wynosi około 50 zł. Koszt hamburgera w lokalu typu fast food to około 6-12zł. Półlitrowe piwo w restauracji to wydatek rzędu 6 zł, cola o pojemności 330 ml kosztuje około 7 zł, natomiast za kawę zapłacimy 5-6 zł.

ZAKWATEROWANIE:

WILLA JELENA/CERVENA położony jest ok. 2 min. od plaży. Pokoje są 2 osobowe i 3 osobowe z klimatyzacją, łazienką, balkonem , lodówką i czajnikiem bezprzewodowym. Możliwość skorzystania z Wi-Fi w Hotelu Obala. Wypoczynek w Rafailovici cieszy się od kilkunastu lat uznaniem turystów zadowolonych z piaszczystej prawie 2,5 km plaży, bardzo dobrego wyżywienia oraz sąsiedztwa Budwy.

Wyżywienie:
2 x dziennie: śniadania w formie bufetu i
serwowane obiadokolacje, do wyboru z 4 dań w restauracji hotelu
Obala położonej nad samym morzem.
Do obiadokolacji napoje płatne dodatkowo.

Cena obejmuje:
przejazd autokarem lub dojazd własny, ubezpieczenie rozszerzone KL+NNW+choroby przewlekłe+bagaż, TFG,
9 noclegów, 9 śniadań i 9 obiadokolacji, taksę klimatyczną

Cena od:
1265,02 zł/os (autokarem)
1161,61 zł/os (dojzad własny)

kontakt

Adres

Biuro Usług Turystycznych
"LUBLINIANKA-TOUR"
20-064 Lublin, ul. B. Prusa 8,
Budynek PZM-ot, I piętro, pok. 21

Dane do przelewu

BUT "Lublinianka-Tour"
ul. B. Prusa 8, 20-064 Lublin

Konto bankowe w Credit Agricole S.A. nr 79 1940 1076 3003 2653 0000 0000

Telefon

Biuro czynne:81-747 - 77 - 15
600 696 958
503 536 625

Email

lublinianka-tour@kki.net.pl

Biuro czynne

pon. - pt. w godz. 9.30-15.00
sobota, niedziela - nieczynne